Beladvies

Vanaf 37 weken mag je gaan bevallen. Als je gaat bevallen, krijg je weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier en geven een gevoelige pijn in de onderbuik, rug en bovenbenen. Je buik wordt hard! Eerst zijn de weeën onregelmatig van ritme en kracht.

Voor 37 weken moet je altijd gelijk eerst bellen.

Je kan bellen bij:

– Weeën

Bij een eerste kind:
Goede weeën zijn als de weeën elke 4-5 minuten komen en toenemen in ritme en kracht en zeker 1 minuut aanhouden. Als dit twee uur lang aanhoudt, dan mag je mij bellen.

Bij een tweede kind:
Goede weeën zijn als de weeën elke 4-5 minuten komen en toenemen in ritme en kracht en bijna 1 minuut aanhouden. Als dit een uur lang aanhoudt, dan mag je mij bellen.

– Vruchtwaterverlies

Als je vliezen breken, kijk dan altijd naar de kleur van het vruchtwater.

  • Als het helder is, met geen weeën en het gebeurt in de nacht. Bel dan even in de ochtend.
  • Als het helder is, met geen weeën en het gebeurt op de dag. Bel dan even naar mij.
  • Als het helder is, met weeën,  op de dag of nacht dan mag je bellen.
  • Als het groen, geel, bruin, zwart, rood is, moet je meteen bellen, ook in de nacht.

Wanneer de baby gepoept heeft in het vruchtwater, moet je bevallen in het ziekenhuis. Sommige baby’s poepen in het vruchtwater, omdat hun maag-darm-systeem dan rijp is. Andere baby’s poepen omdat ze het een keer benauwd hebben gehad. Omdat we er niet achter kunnen komen waarom de baby gepoept heeft in het vruchtwater, is extra observatie van de baby nodig. In het ziekenhuis kunnen ze non-stop naar de hartactie van de baby luisteren met behulp van een CTG apparaat.

– Bloedverlies

Het verliezen van een slijmprop kan gepaard gaan met slijmerig bloedverlies. Dit kan geen kwaad. Dit kan eenmalig zijn of een aantal dagen. Als het veel  helderrood is (het sijpelt eruit en/of 2 maandverbanden vol in 1-2u, doordrenkt), moet je direct even bellen.

– Verminderd leven

In de laatste week groeit de baby nog flink en heeft het minder ruimte in je buik. Hieronder kunnen de bewegingen anders aanvoelen. Als je het gevoel hebt dat de kleine minder beweegt, neem dan even contact op m et je verloskundige. Wacht hier niet te lang mee.

– Ongerustheid

Bij ongerustheid mag je altijd bellen!