Onderzoek en zwangerschapscontrole

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig op zwangerschapscontrole bij je verloskundige. Hier krijg je uitgebreid de mogelijkheid om advies en informatie te in te winnen.
De verloskundige zal ook een aantal belangrijke onderzoeken bij je verrichten.
Tijdens dit onderzoek wordt er onder andere gekeken naar:

Vervolgcontroles

Wanneer je ongeveer 12-13 weken zwanger bent, dan kom je weer op controle bij de verloskundige.
Tijdens deze controle wordt er voor het eerst naar het hartje van je nog ongeboren baby geluisterd. Dit wordt via de uitwendige manier gedaan. Wij raden het aan om tijdens deze afspraak met je partner te komen. Dit blijft toch voor een ieder weer een speciaal moment.

Hierna kom je elke vier weken op de praktijk langs. In de loop van je zwangerschap zal je steeds vaker langs komen. Hieronder het overzicht.

– Vanaf 24 weken: elke 3 weken
– Vanaf 30 weken: elke 2 weken
– Vanaf 37 weken: elke week

De baarmoeder

Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Via de buik tast de verloskundige de baarmoeder met de handen af. Zo kan er vast gesteld worden of je kindje voldoende groeit. Vaak wordt vanaf de derde maand naar de harttonen van het kind geluisterd door middel van gel op je buik en een doptone. In de laatste maanden van de zwangerschap onderzoekt de verloskundige ook de ligging van het kind. In de laatste weken wordt gevoeld of het hoofd van het kindje indaalt in het bekken.

zwangerschapscontrole

De bloeddruk

Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten. Deze wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/70). Tegen het einde van de zwangerschap kan je bloeddruk wat hoger worden. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.

Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Het gewicht

Bij elke controle wordt je gewicht opgeschreven. De gewichtstoename is gemiddeld twaalf tot vijftien kilo, maar kan individueel verschillen.
weegschaal

De urine

In het verleden werd bij elke zwangere de urine gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit en suiker. Uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd meer nodig is. Alleen als de verloskundige aangeeft dat je urine mee moet nemen, moet je dit te doen.
zwangerschapscontroles

Pretecho

Zwangere vrouwen vinden het leuk om hun kleintje in hun buik graag te zien op de echo. Er wordt extra service vanuit de praktijk verleend om tijdens de controles regelmatig een pretecho bij de zwangere vrouwen te maken. Zo kan je tussen de ‘echte echo’s’ door nog eens naar je kindje kijken.

 

echo apparaat pretecho