Wanneer volgt de hielprik en gehoortest

De vierde tot zevende dag na de geboorte van jullie kindje wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. Dit bloed wordt onderzocht op achttien zeldzame erfelijke aandoeningen. De hielprik is vrijwillig. Het wordt gedaan door een verpleegkundige van Careyn. Bij de hielprik doen zij gelijk de gehoorscreening. De uitslag van de gehoortest is direct bekend.

De uitslag van de hielprik

Geen bericht is in dit geval goed bericht. Wanneer de uitslag van de hielprik geen bijzonderheden bevat, dan hoor je niks. Is er echter wel een bijzonderheid te zien dan zal er binnen 4 weken contact worden opgenomen en wordt de uitslag met je besproken.

Heb je bericht gehad, wat nu?

Is de uitslag van de hielprik afwijkend, dan krijg je hier bericht van. Deze uitslag wordt aan de huisarts bekend gemaakt en deze neemt dan contact met je op. De huisarts bespreekt in dit geval de mogelijkheden voor vervolgonderzoeken.

Soms is een extra hielprik nodig

Het kan voorkomen dat de uitslag niet duidelijk genoeg is. In dit geval is een tweede prik nodig. Deze zal meestal binnen twee weken plaatsvinden. De uitslag hiervan volgt dan weer binnen vier weken. Ook als de uitslag hiervan goed is wordt er contact opgenomen.