Zwanger worden? Bereid je hier alvast op voor

Heb je een regelmatige cyclus, dan kun je gemakkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. Normaal gesproken heb je dan veertien dagen voor je menstrueert een een eisprong en ben je vruchtbaar. Na de eisprong blijft de eicel maar een paar uur in leven, daarentegen blijven zaadcellen bijna een week in leven.

Wil je graag zwanger worden dan kun je het beste 5 dagen voor de eisprong en één dag na de eisprong vrijen. Het wordt sterk aangeraden om niet te vaak (dagelijks) te vrijen, aangezien zaadcellen het best zijn als je om de dag vrijt.

zwanger worden verloskunde spijkenisse helpt[/one_half_last]

Onregelmatige menstruatiecyclus

Als je cyclus onregelmatig is, dan is het lastiger om te weten wanneer je eisprong is. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie. Je voelt buikpijn links of rechts onderin de buik. Ook zijn er hulpmiddelen op de markt waarbij je kan bepalen wanneer je een eisprong kan verwachten.
Hier vindt je de zogenaamde ovulatie testen.
www.predictor.nl

Doormiddel van het goed bijhouden van je lichaamstemperatuur en de structuur van je vaginale afscheiding en het gebruikt van een test kan vrij nauwkeurig de dag van de eisprong bepalen.

Je vaginale afscheiding vertelt ook dat je eisprong nadert. Je afscheiding wordt meer, helderder en draderiger.

Wil je meer informatie neem dan contact met ons op of kijk op de volgende website:
www.zwangerstraks.nl

Foliumzuur

Als je besluit om zwanger te willen worden, is het aan te raden om vanaf dat moment foliumzuur elke dag te gaan slikken. Foliumzuur verlaagt de kans met een kindje met een open ruggetje en andere aangeboren afwijkingen. Je weet niet precies wanneer je in verwachting zult raken en daarom is het verstandig om hier voor de bevruchting mee te beginnen. Slik elke dag een tablet foliumzuur van 0,4/0,5 mg. Deze tabletten kan je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Het wordt aangeraden om foliumzuur te slikken tot en met de 10e zwangerschapsweek

www.slikeerstfoliumzuur.nl

Gezonde voeding

Een gevarieerde en gezonde voeding is van belang voor de gezondheid van moeder en kind. Een tekort aan bepaalde stoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten.

Het voedingscentrum geeft veel informatie over goede en veilige voeding, ook tijdens de zwangerschap.

www.voedingscentrum.nl

Roken & Alcohol

Roken verhoogt de kans op verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. De kans op een miskraam lijkt licht verhoogd als een vrouw rookt en deze kans neemt toe naarmate zij meer rookt. Vanuit onderzoek zijn er aanwijzingen dat stoppen met roken gunstig kan zijn als het zaadkwaliteit al minder goed is.

Alcoholgebruik door jou en je partner heeft invloed op hoe snel je zwanger wordt. Rondom het moment van bevruchting, kan alcoholgebruik door jou en je partner het risico op een miskraam verhogen. En als je zwangerschap nog zo pril is dat je nog geen zwangerschapstest kan doen, kan je alcoholgebruik wel al schade toebrengen aan je ongeboren kind.

Voor meer informatie kunt u kijken naar de volgende websites:

www.stivoro.nl  en/of www.alcoholenzwangerschap.nl

Medicatie

Met geneesmiddelen moet je in de zwangerschap erg voorzichtig zijn. Dat begint al voor de bevruchting. Dit geldt voor geneesmiddelen die zowel met als zonder recept verkrijgbaar zijn. Maar ook met homeopathische middelen moet je voorzichtig zijn. Ben je bezig om zwanger te worden, raadpleeg de bijsluiter van de geneesmiddelen die je gebruikt. Gebruik je medicatie al langere tijd, raadpleeg je behandelend arts of je door mag gaan met deze medicatie of niet. Stop nooit zonder overleg met je behandelend arts.