Bevallen doet pijn. Dat is een ding wat zeker is. Toch kunnen heel veel vrouwen de pijn goed aan. Het belangrijkste is ontspannen en dit lukt niet tijdens de weeën maar wel in de pauze. Trek je terug op een rustige warme plaats. Dit kan in bed zijn met een kruik maar ook bijvoorbeeld onder de douche. Vang de weeën op zoals jij dat prettig vindt.
Doordat de bevalling in fasen verloopt, went je lichaam aan de pijn. Het vrouwelijke lichaam kan steeds meer hebben en zolang je goed ontspant tussen de weeën door, werkt je natuurlijke pijnstilling ‘endorfine’.
Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor de meeste pijnbestrijding moet je naar het ziekenhuis. Er zijn ook een aantal die je thuis of in het geboortehotel kan gebruiken.
Bad
Warm water werkt vaak ontspannend. En hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller en ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller.
In het water kun je erg makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan buiten water. Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor je perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er tevens voor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner. Mocht je niet in bad willen bevallen, kan je ook gedurende de ontsluiting in bad liggen.
Geboortetens
De geboortetens is een apparaat dat de weeënpijn voor, tijdens en na de bevalling verlicht. Het is gericht op het stimuleren van de aanmaak van endorfine van het eigen lichaam. Ook soort het ervoor dat de pijnprikkels geblokkeerd worden, waardoor je minder weeënpijn voelt. Het is niet schadelijk voor moeder en kind bij het juiste gebruik.
Steriele waterinjecties
Steriele waterinjecties is een veilig middel bij baringspijn. Dit is een behandeling waarbij in de onderrug vier injecties worden gegeven met een kleine hoeveelheid steriel water. De behandeling kan naar wens herhaald worden. De verloskundige kan deze injecties toedienen.
Lachgas
Bij het Ikazia ziekenhuis kan je sinds kort weer lachgas gebruiken. Volgens onderzoeken is het bewezen, mits het op de juiste manier wordt gebruikt, veilig voor moeder en kind. Lachgas is een mengsel van distikstofoxide (=lachgas) en zuurstof wat ingeademd wordt. Het heeft mogelijk effect op de zenuwgeleiding van de pijnsignalen naar de hersenen maar het precieze mechanisme is nog steeds onbekend. Ik ben bevoegd om je te laten bevallen met behulp van lachgas.
Injecties met pethidine
Een injectie in je been of bil met een vorm van morfine. Het werkt binnen een half uur. Als je kiest voor deze pijnstilling, mag de verloskundige, mits alles goed is met je baby, de bevalling in het ziekenhuis doen. Deze pijnstiller haalt niet de gehele pijn weg, maar de pijnlijke toppen van de wee. Vaak zorgt pethidine voor net wat meer ontspanning, waardoor de ontsluiting sneller kan vorderen. Pethidine werkt ongeveer 3-4uur.
Remifentanyl
Remifentanyl is een infuus met een pompje wat de bevallende vrouw zelf kan bedienen, met een kortwerkende morfine. Dit heeft als voordeel dat de baby hier na de geboorte geen last van heeft Ook dit infuus haalt de meeste pijn weg, maakt je slaperig en meer ontspannen. Niet alle ziekenhuizen willen remifentanyl toedienen tijdens de bevalling. De verloskundige mag bij deze pijnstilling niet de bevalling doen.
Ruggenprik (epidurale anesthesie)
Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen. Bij deze behandeling heb je geen pijn meer in je onderlichaam. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving onder in je rug. Hierna wordt er via een naald een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat eruit en het slangetje blijft zitten waardoor de medicatie heen gaat. Binnen vijftien minuten voel je geen pijn meer. De verloskundige mag bij deze pijnstilling niet de bevalling doen.
Voor de voor- en nadelen van de laatste drie pijnstilling wordt er verwezen naar het voorlichtingsboekje ‘Hoe om te gaan met pijn’ van de KNOV.